Stormøde med Jan Pytlick

Det er frivilligheden der giver den gode forening. Breddeidrætten gror sammen med forældres hænder og opbakning!
14-09-2013 12:20:00

Risøhøjs formand Marianne kunne byde velkommen til ca. 50 forældre. 

Først redegjorde Marianne på en god måde for, hvad en håndboldspiller i Risøhøj får med af oplevelser i løbet af en sæson udover 2 gang god håndboldtræning og søndagskamp i turneringssæsonen over for klubbens spillere. Se årsplanen i fanen her på hjemmesiden.
I januar 2013 blev vi kåret som årets forening i Faaborg-Midtfyn kommune og det hørte vi også om hvordan det blev fejret. Det er vi stolte af at vi blev kåret til i Risøhøj, det er en anerkendelse af at det gode frivillig arbejdes indsats.

Imens Pytlick talte spillede klubbens spillere håndbold store som små i hal 1, hvor de spillede masser af håndbold og sluttede af med en gang stopdans, hvor taberne skulle rydde op, så der blev kæmpet til det sidste.

Pytlick var mødt op til 60 Risøhøj´er, der ville høre ham fortælle, om det frivillige arbejde i foreningerne og om Pytlicks virke som håndboldtræner for Danmarks 5 damelandshold.
For breddehåndbolden giver elitehåndbolden og modsat har vi ikke nogen breddehåndbold, hvis vi ingen elitehåndbold har.
Det er unikt i DK, at vi har stærke foreninger som fås via de gode frivillig hjælpere både trænere, forældre og andre arbejdende ”hænder” og husk ”alle vil elske dig i foreningen for dit arbejde – til gengæld får du ingen løn” og det kan giv´ medajler ja endda i guld.
Holdspillet er mere forpligtende og kræver mere af spilleren end en tur i fitnessen.
Pytlick fortæller, at generelt falder antallet af kvindelige håndboldspillere på landsplan, men det er dejligt at se og høre at Risøhøj har gang i klublivet og håndboldspillet via frivilligheden. Pytlick er også aktiv træner i GOG, hvor hans børn spiller håndbold, og GOGs succes er den gode historie om en klub, hvor en stor %del af spillerne og deres forældre har taget del i en foreningsarbejdsopgaverne, så håndbolden og foreningslivet gror og stadig udvikler sig hvert år!
Han opfordrer også forældre til at hjælpe trænerne med praktiske ting ved holdet og husk at giv´ dine børns trænere et klap på skulderne, for der kan være mange opgaver at løse på et håndboldhold. Og kære forældre hav´ nu ikke for mange ambitioner på jeres børns vegne, lad dem spille bold.
Så hørte vi en masse om Pytlicks spændende arbejde som landholdstræner for DKs bedste damespillere, hvor strategien er, at damerne om 5-6 år skal ligge i TOP 4.
Han mener, vi får gode spillere i såvel klubben som på DKs landshold ved, at de er i en god fysisk form, da fysikken er enhver spillers fundament for at kunne levere ”varen”, når den afgørende kamp spilles. Den fysisk træning er vigtig fra spillerne er 13 år af. Børn og unge rører sig generelt mindre i 2013 end som før i tiden. Det er grundstammen i kroppen, der skal være trænet dvs. mave- og rygmuskler og i form inden skudtræningen øves. Er spilleren i en god fysisk form, får de heller aldrig så mange skader. For at blive elite håndboldspiller, skal man som 13-14 årig have en god fysisk form og en spillers form i 13-14 års alderen vil være spillerens fundament resten af livet.
Pytlick træner 5 damelandshold og bruger ca. 40% tiden på DKs dame Alandsholdet. Alle landsholdsspillere er alle gode håndboldspillere og egoistiske, og det udvikler spillerne! Landsholdsspillere skal træne masser af håndbold og må sige nej tak til en god bytur og en tantes fødselsdag. Håndboldspil er holdspil, så selvom alle er dygtige individualister, skal de respektere og give plads til hinanden, og det får dem til at toppræstere. Et holds spillere skal gerne være hinandens bedste kammerater men er også hinandens største konkurrenter til en plads på landsholdet, og det kan give udfordringer!
Som landsholdsspiller har man mange rejsedage – typis 65-70 og alle er med et privatliv på et lille værelse fælles med andre spillere. I disse dage er dagsorden træning/spille kamp – spise – hvile gentaget 2 – 3 gange om dagen. Når der spilles kamp, kommer journalisterne også, og Pytlick fortalte om oplevelser med pressen, hvor der kan nævnes, at han i Holland manglede en spiller, og han så udtalte til en af de hurtige journalister ”min kone er ikke god nok”, dette fik han ikke fortalt Berit, så hun læste det første gang i Ekstrabladet ….
Så talte han om, at han også udfordrede spillerne i teambuilding med, at tøserne skulle prøve at bygge og sejle på en tømrerflåde (den sank), rapelling på en væg for at opleve hvor svært det er at slippe kanten. Modsat er det jo rigtig godt at finde ud af, om spillerne har modet til at sige fra på noget, man ikke magter en opgave! Og han bruger oplevelserne til at vurdere på med respekt af at en spiller evt. sige fra på at et afgørende straffe, dække en angriber ved modstanderen mv.
Landsholdet har også rejst hele verden rundt og boet sammen med både kakkelakker, biller, spist specielt mad, drukket champagne i stedet for vand da der ikke var vand i Rusland men masser af champagne, boet i OL by med masser af aktiviteter.
Til et OL er DK repræsenteret med 170 i alle sportsgrene til sammenligning havde Kina over 4000 sportsudøvere og officiels i alle sportsgrene. Sådan en OL lejr kan godt give lejrkuller og Pytlick fortalte, at 1. g Karin Mortensen var med, var det uden varsel, så allerede efter 7 dage var hun klar til at tage hjem og på 18. dagen sagde hun, at nu magtede hun det ikke længere, men blev der, til de alle tog hjem efter 30 dage og bebudede, at hun ikke kunne bruge sit liv på dette. Og alligevel har hun vogtet det danske mål masser af gange siden. Prinserne Frederik og Joachim gæster også det danske kvindehold, når de er udenlandsk og nyder pigerne i fulde drag. Frederik har villet løbe maraton med pigerne, men det ville de ikke, for de ville løbe intervalløb med ham!
Så sluttede Pytlick af med at fortælle at målet i Serbien er TOP 4, men det kræver træning, da 8. dels finalen er en udfordring, da modstanderne herunder bl.a. Serbien spiller håndbold på et højt niveau. Hvis damerne kommer til OL, har Pytlick kontrakt som landsholdstræner til udgangen af 2016.
Tak til Pytlick for et spændende foredrag.